En parella, ¿comptes corrents conjunts o separats?

En parella, ¿comptes corrents conjunts o separats?

Aquesta setmana em va sorprendre un tuit-enquesta del Pau Llonch que, tot i el to provocador i humorístic, posava sobre la taula un tema d’aquests domèstics que a vegades pot provocar discussions de parella i se’n parla poc. Hi ha poca literatura sobre el tema.

En aquest tema hi ha dues maneres d’actuar bastant diferents quan una parella comença a viure sota el mateix sostre. O bé es fa un pot comú i prou, o bé es respecta l’autonomia econòmica de cada membre de la parella. Aquestes dues maneres de plantejar el dilema estan resumits en aquestes dues respostes al tuit original de Pau Llonch.

Quan es comença a viure en parella es generen un munt de despeses comunes –lloguer/hipoteca, comunitat, subministraments, menjar…–, i quan arriben els fills, qui en vulgui tenir, aquestes es multipliquen exponencialment. Per tant, l’obertura d’un compte corrent conjunt –o més d’un, però també comú– és la conseqüència evident per facilitar la logística domèstica. És cert que quan s’està començant a conviure però no es vol donar formalitat a la relació encara, l’obertura d’un compte corrent acostuma a ser un pas que evidencia que aquesta comença a ser seriosa amb voluntat de durar en el temps, i a vegades això fa por.

Ara, ¿la creació d’un compte conjunt implica obligatòriament que s’hagin de donar de baixa els comptes particulars de cada membre de la parella com diu un dels tuits anteriors? Per mi no ha de ser així en cap cas, per molts motius: perquè les relacions actualment no duren tota la vida com abans; perquè has de poder comprar coses només per a tu sense donar explicacions; i perquè, en definitiva, les parelles han de mantenir els seus espais d’intimitat –econòmica o d’altres tipus– sense que això vulgui dir que amaguin res.

A partir d’aquí arriba un altre debat: quants diners s’han d’aportar al pot comú? Cada membre ha d’aportar el mateix encara que els sous siguin diferents? Hi ha gent que potser considera que, si guanya més diners que la parella, mereix tenir més diners per a ‘les seves coses’. És a dir, si un cobra 1.500 euros nets i l’altre 1.900, els dos aporten 1.000 euros al pot comú, i la resta se’ls queden als seus comptes particulars on els ingressen la nòmina. Per a mi això és un error i una possible font de conflictes innecessaris. La solució ideal és, agafant l’exemple anterior, que la primera parella aporti 1.000 euros al pot comú i se’n quedi 500, i el segon n’aporti 1.400 i se’n quedi 500 també per a ‘les seves coses’. És el més just i solidari.

Com ho feu vosaltres?

Vols compartir-ho?

Quant a l'autor

Albert Solé Bonamusa administrator

Soc un periodista. Així, sense adjectius. He treballat quasi tota la meva carrera professional en la premsa escrita (El Punt, L'Esportiu, Diari Ara i Diari de Sabadell –com a director–) però estic enamorat de la ràdio. A més estic casat i soc pare de dos fills.

Deixeu una resposta